ponedjeljak, 9. studenoga 2015.

KARAMEL ROLAT SA BANANAMA





Sastojci 14 osobe
biskvit:
5 jaja
5 kašika šećera
2 kašike brašna
3 kašike mljevenih oraha
1/2 praška za pecivo

krema:
500 gr šećera
10 kašika brašna (ili gustina)
1 l mlijeka
250 gr margarina

i još:
4 banane
malo mljevenih oraha (za posipanje)

Priprema
1. Odvojite bjelanca od žumanaca.Bjelanca umutite u čvrst snijeg.

2. Žumanca umutite sa šećerom.Sjedinite brašno,prašak za pecivo i mljevene orahe,pa
dodajte u umućena žumanca.Zatim pažljivo sjedinite sa umućenim bjelancima.Smjesu
sipajte u veliki pleh,obložen papirom za pečenje,pa pecite na 180 C oko 15 minuta.

3. Pečen biskvit odvojite od papira,pa zarolajte u vlažnu krpu. KREMA: Karamelizujte 500
gr šećera.Zatim karamel prelijte sa 600 ml mlijeka,pa na laganoj vatri ostavite da se
karamel otopi.Brašno (ili gustin) dobro umutite sa 400 ml mlijeka,pa sipajte u
karamel-mlijeko,miješajući svo vrijeme,dok krema ne dobije potrebnu gustinu.

4. Karamel-kremu ohladite,pa dodajte margarin (omekšao na sobnoj temperaturi),pa
dobro izmiksajte.Na biskvit nanesite 2/3 kreme,pa stavite 2 reda po 2 banane.Zarolajte!

5. Rolat stavite na tacnu,premažite ostatkom kreme,pospite mljevenim orasima,pa stavite
da se hladi.

Posluživanje
Kada se ohladi,režite na parčad!


www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar