nedjelja, 15. studenoga 2015.

Bugojanski sarenik




Ovo sam prvi puta probala ljetos u Bugojnu, i jako mi se svidjelo. Ja sam ovdje
umjesto obicnog brasna pripremila sa prosom, ali na oba nacina je super fino,
probajte i uvjerite se :-)


Sastojci
120 gr proso sa 4 dl vode
150 gr palente
2 dl pavlaka/vrhnje
450 gr spinata/zelja (svjeze ili smrznuto)
3-4 zlice ulja
3 jaja
1/2 zlice praska za pecivo
zacini vegeta, sol, biber, paprika ili jos
neki po zelji
oko 5 dl mlijeka

Priprema
1. Kuhajte proso sa 4 dl vode i pola zlice soli na laganoj vatri nekih 15-tak minuta. Kada se
zgusne, sklonite sa vatre i sacekajte da se malo ohladi.
2. U drugoj posudi dodajte spinat, palentu, pavlaku, jaja i sve zacine.
 Dodajte mlaki proso, 2.5 dl mlijeka, 3-4 zlice maslinovog ulja i prasak za pecivo. Sve i
dobro izmjesajte.
3. Uspite u nauljenu tepsiju, moja je bila mjere 30×24cm i pecite oko 45 min. na 200
stepeni. Da bi provjerili dali je dobro peceno, zabodite u sredinu cackalicom. Ukoliko
cackalica ostaje cista, sarenik je gotov.
4. Izvadite iz rerne i zalijte sa jos 2dl mlijeka i vratite jos malo u toplu rernu.
5. Napomena: Ako zelite praviti sarenik bez prosa, onda dodajte 200 gr palente i 100 gr
brasna, svi drugi sastojci i kolicine ostaju isti kao u gore navedenom receptu. Razlika u
okusu i izgledu je mala , sa brasnom je malo kompaktnija smjesa.
Posluživanje
Odlicno je uz svjezu salatu, sir ili kiseli jogurt.
 Dobar tek!



www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar