nedjelja, 8. studenoga 2015.

DOMACI VOCNI ZELE GOTOV ZA 30 MINUTA...



Odavno me nije bilo na coolki ali evo i opet sam s vama. Vracam se sa jednim
veoma divnim receptom za domaci zele koji cesto pravim za pocastiti se ili za
kolace. Zaista bude ukusniji i sto je najvaznije svjeziji od kupovnog a veoma je
jednostavan za napraviti.



Sastojci 12 osobe
6 kasika (supene) Zelatine(ja koristim govedu a vi
po zelji)
350 ml Hladne vode
550 ml Provrle vode
1 1/2 kg Secera
1 -2 kesice vanili secera
Extract Po zelji,ja sam koristila narandzu
i malinu
boja za hranu
Secera za posuti

Priprema
1.
 1. Obloziti zeljeni oblik tepsije sa celofanom i pospricati malo sprejom sa uljem. Ja
sam koristila raslicite plasticne kutije da bi napravila bar dvije vrste zelea. Vi mozete
koristiti i vise ili samo jednu tepsiju ako zelite jedan ukus.

 Staviti zelatinu u vecu serpu i posuti sa hladnom vodom i da ostoji bar 5 minuta.

2 U meduvremenu staviti 550 ml vode da prokuha pa posuti preko zelatine. Dodati
secer i vanilin secer i promjesati. Staviti na sporet da kuha na laganoj temperaturi uz
mjesanje 25 minuta.

. Skinute sa sporeta i ako zelite jedan ukus i boju onda dodajte u serpu promjesajte
i istresite u tepsiju prekrijte celofanom i ostavite da odstoji na hladnom(ne u frizider)
otprilike 4 sata ili jos bolje preko noci prije nego sto ce te sjeci zele. Ako zelite vise
ukusa i boja onda pomalo odvajati u posude i dodavati ukuse i boju.

3. Kad ste spremni da rezete posuti kristalni seser po daski i istresti zele i onda nozem koji
ste malo namazali uljem sjeci zeljene oblike. Uvaljati u secer i ostaviti na tepsiji 1-2
dana da se secer kristalizuje. Vi ako hocete mozete odmah koristiti ali meni je bolji kad
malo odstoji vani.

4. Poslije mozete staviti u kutije i da stoji i do 3 sedmice.


5. Napomena:Boje se zaista doda samo na vrhu kaskice ili ako koristite tecne kap do dvije
jer meni od extract-a vec dobije boje.

6. Evo dodala sam i sliku kaski. Ova crvena je 1Tbsp i ima istu kolicinu kao ova nasa za
juhu.Mjerila sam. Znaci 6 ovih kaskih.

7. A ja koristim kaske jer je zelatin sto koristim u kutiji.


Posluživanje
Napomena:Po receptu se mjeri u kaskama i stoji da je to otprilike 8 kesica.Zato istresite
ako imate kesice 8 pa mjerite kaskama da vidite da li ce vam trebati jos. Recept tako trazi.
Hvala!

http://www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar