nedjelja, 8. studenoga 2015.

Dalmatinski njoki (valjušci) od krumpira




Svaka porodica u Dalmaciji ima svoj recept za pravljenje njoka. Svi su
uglavnom dobri čak i onda kada se razlikuju u količinama sastojaka. Po čemu
su ovo dalmatinski njoki? Prvenstveno po izgledu, što je jako bitno. Njok (iliti
pravilno valjušak) mora imati duguljastu formu, na jednoj strani je izbrazdan
pritiskanjem na ribež ili vilicu, na drugoj ima duguljastu rupicu - sve to služi
da se umak zadrži na njemu što je više moguće. I na kraju, tako su i ljepši, što
ne treba zanemariti. Ponuđeni recept je u mojoj porodici oduvijek. Naučila
sam ga od oca, a danas je moja kćerka veliki majstor u pravljenju njoka, uz
veliku pomoć svoje djece koja već od malih nogu vrte njokiće po ribežu.
Tradiciju dobrih dalmatinskih "njokada" nastavljamo. Ovaj recept stoga i nije
namjenjen Dalmatincima (svatko već ima svoj i taj je najbolji) već onima koji
ga možda ne poznaju. Jer, njok , oprostite, nikada neće biti valjušak (osim u
rječniku hrvatskog jezika)


Sastojci 4 osobe
1 kg bijelog krumpira
250 -300 g cca brašna : pola oštrog - pola mekog
2 kom jaja
1 obilatu žlicu maslaca. margarina ili masti
prstohvat soli

Priprema
1. Za njoke koristimo bijeli krumpir jer ima manje škroba, tako da su oni mekši. Također
nikad ne koristimo mladi krumpir. Skuhajte u osoljenoj vodi krumpir (nemojte ga
stavljati u ekspres lonac. Probali smo, nije dobro. Krumpir pukne i postaje vodenast).
Ogulite ga i odmah propasirajte kroz gnječilicu za krumpir. (Ništa drugo se ne
preporučava - od obične gnječilice za pire ostaju grudvice krumpira, pasirača za povrće
je veoma spora). Dakle, topli krumpir propasirajte, raširite po stolu i pustite da se
potpuno ohladi. Tako će upijati minimalno brašna.

2. Ohlađeni krumpir raporedite u oblik vijenca . u sredini stavite 2 jaja i isjeckajte maslac.
(Moj otac je tvrdio da su najbolji s margarinom - ja ga uopće ne koristim, tako da
stavim maslac il svinjsku mast). Malo posolite. Polovicu brašna pospite po krumpiru,
polovicu stavite po strani jer ćete ga postepeno dodavati koliko bude trebalo.


3. Ovaj dio je najosjetljiviji - ako dodate previše brašna, njoki će biti tvrdi. Mjera za
brašno će vam samo dijelom pomoći, jer jako ovisi o krumpiru. Tijesto mora biti
mekano, da se ne lijepi po rukama. Što manje brašna stavite, bit će bolje. Tijesto od
krumpira se ne mijesi previše - čim ste spojili sve sastojke u lijepo tijesto, gotovo je.

4. Otkidajte kriške tijesta, napravite valjčiće - kobasice, režite ih, po mogućnosti što
sličnije na komade cca 2x2. Tada ih zarolajte između dlanova kako bi dobili
kuglice.Obilato pospite oštrim brašnom ribež i ako treba koristite ga da vam se njoki ne
lijepe. Svaku kuglicu prstom pritisnite po ribežu

5. Slažite njoke na nabrašnjeni podstavak - ja koristim Ikeine podstavke za rezanje u boji
(pakovanje od 3 kom košta 1Eur), ili plastične podmetače za tanjur. Oni će vam olakšati
ubacivanje njoka u kipuću vodu.

6. Najbolje je kuhati njoke u širokoj posudi s puno vode. Pokušajte ih skuhati u dva puta.
Kada ih ubacite u kipuću, slanu vodu odmah ih poklopite. Čim uzavru, isplivaju na
površinu i to je znak da su gotovi. Prelijte ih s 2-3 dl hladne vode, da zaustavite vrenje i
šupljom žlicom (kutljačom) vadite vani. Ako nemate šuplju kutljaču, vadite ih cjedilom
za juhu - u tom slučaju ih malo protresite da ne ostane vode.

7. U zdjelu za serviranje stavite najprije umak, onda ubacite procijeđene njoke, pospite
šakom svježe naribanog parmezana, na to stavite ponovno umak. lagano promješajte i -
servirajte odmah.

8. njoki preliveni umakom, raguom od patke

Posluživanje
Njoki su odlčni s umacima od mesa - svih vrsta mesa, ali naročito s raguima od mljevenog
mesa. Jako su dobri sa različitim vrstama sira, te najobičnijim umakom od rajčica, bosiljka
i parmezana. Božanstveni su s umacima od školjaka, rakova i riba. Pa ipak, nisu previše
zastupljeni u menijima izvan Dalmacije i priobalja. Nema te navike, što je jedan razlog.
Drugi, što svi zaziru od tobožnjeg velikog posla. To je točno onda kada radimo njokade za
8-10 ili više ljudi. Ali, za dnevne, manje, porodične količine to je nikakav posao - skuhajte
2 krumpira po osobi itd. Užitak, nemjerljiv. A djeca! Njoki su sigurno najomiljenije dječje
jelo na svijetu (dopisano 6. studenog - Dobila sam kritike da ovi njoki nisu dalmatinski, a
ja bih dodala : točno je, nisu samo dalmatinski. Ovakve njoke ćete jesti u Istri, Primorju,
na mnogim otocima, na slovenskom Krasu i naravno u Italiji. Gnocchi su njihov naziv.
;eđutim, njoki su dio naše tradicionalne kuhinje u tolikoj mjeri da ih svojatamo. Napisala
sam, da se to dešava s mnogim jelima koje predstavljaju civilizacijsku gastrononsku baštinu
- npr. pite, štrudeli, gulaši itd. Međutim strašno sam radosna što ima toliko klikova i što
sam ih približila onim krajevima koji poznaju samo valjuške)

www.coolinarika.com

3 komentara:

  1. Sve je extra objasnjeno, mala digresija: u Dalmaciji se govori familija, fameja oli obitelj. Porodica još nisam čula.

    OdgovoriIzbriši
  2. Sve je extra, ma u Dalmaciji se ne kaže porodica, nego familija, fameja ili obitelj.

    OdgovoriIzbriši
  3. Sve je extra, ma u Dalmaciji se ne kaže porodica, nego familija, fameja ili obitelj.

    OdgovoriIzbriši