nedjelja, 15. studenoga 2015.

Medenjak kolac




Evo mene opet u medenom ruhu :) Kolac je jako jednostavan, protkan
prefinim aromama meda, cimeta, klincica i ruma sa "sljivastim" stihom. Jinlge
bells, jingle bells, jingle all the way!




Sastojci 12 osobe
100g cokolade sa vecim postotkom
kakaa
5 jaja
150g omeksalog maslaca
1 vrecica vanilin secera
200g tecnog meda
100g brasna
50g skrobnog brasna (gustina)
50g mljevenog keksa sa okusom
vanilije ( npr. vanilin-roscici)
180g jogurta (3,5 % mm)
2 kasike kakaa
1 kasika cimeta
1 kasika zacina za medenjake
1 puna kasika praska za pecivo
2-3 kasike ruma
200-300g marmelade ili dzema od sljiva

GLAZURA
150g maslaca
100g mlijecne cokolade
50g cokolade sa vecim postotkom kakaa
120ml mlijeka
50g secera

Priprema
1. Jaja odvojiti. Maslac i vanilin secer umutiti pjenasto i dodavati jedno po jedno
zumance, i dalje muteci. Dodati med i dalje mutiti da se dobije glatka smjesa. Cokoladu
otopiti na slaboj vatri, te dodati prethodnoj masi, i dalje muteci.

2. Brasno, gustin, kakao i zacine pomijesati i prosijati. Dodati mljevene kekse. Brasnaste
sastojke dodati prethodnoj masi.Dodati rum.

3. Bjelanjke umutiti sa prstohvatom soli u cvrst snijeg, te polako mijesajuci pjenjacom
dodati prethodnoj masi.

4. Tijesto uliti u pleh za pecenje 20x30 i peci u prethodno zagrijanoj pecnici na 180*C
20-ak minuta (obavezno provjeriti cackalicom!)

5. Kad je peceno, tijesto ohladiti potpuno i prerezati ostrim nozem na pola. Premazati
izmedju dzemom ili marmeladom u koju ste dodali po zelji kasiku ruma i kasicicu
cimeta, preklopiti drugom korom i ostaviti na hladno.


6. Pripremiti glazuru tako sto zakipiti maslac, secer i mlijeko dodati cokoladu, te mijesati
da se otopi. Ostaviti 15-ak minuta na hladnom da se malo stegne, a onda preliti po
kolacu. Dobro ohladiti prije rezanja.



http://www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar