Ovu tortu koju sam sama osmislila poklanjam jednoj divnoj osobi, velikog
srca, zaraznog osmjeha... nježnoj i prekrasnoj duši.... Njeno ime ponosno nosi
ovo torta CARSKA, a čarolija jer ima nešto čarono u toj osobi.... Draga
CARICE69 samo za tebe.... Nisam majstorica za torte kao ti, ali sve znanje i
ljubav utkala sam u nju.... čak sam je radila nekoliko puta, dodavala ,
oduzimala i mjenjala kako bi bila što bliža savršenstvu.... nadam se da sam
bar na dobrom putu...
Sastojci 10 osobe
biskvit
165 g oštrog brašna
1/2 žličice soda bikarbone
1/2 žličice praška za pecivo
60 g tamnog kakaa (nezaslađenog)
215 g šečera u prahu
165 g otopljenog maslaca
2 veća jaja (umućena vilicom)
325 ml kiselog vrhnja
krema
1 puding od čokolade
500 ml mijeka
3 pune žlice šećera
100 g tamne čokolade s narančom
250 ml vrhnja za šlag
3 lista želatine ili pola vrečice mljevene želatine
glazura
100 g čokolade sa narančom
150 g vrhnja za šlag
krokanat ili čokoladne mrvice/listići za ukras
Priprema
1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
2. Brašno,šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i kakao prosijte i dodajte im
maslac,jaja i kiselo vrhnje. Miksajte da dobijete glatku masu
3. Dno kalupa promjera 26 cm obložite papirom za pečenje. U kalup izlite smjesu za
biskvit. Pecite oko 20 minuta. Par minuta prije kraja pečenja provjerite čačkalicom da
se ne prepeće.Izvadite i ostavite 10 minuta u kalupu, pa ga izvadite i ohladite na
rešetci. Kad se potpuno ohladi oprezno ga prerežite da dobijete dvije kore.
4. Za kremu stavite kuhati 400 ml mlijeka i dodajte mu šećer. U ostatku mlijeka razmutite
puding da nema grudica.Puding ukuhajte u kipuće mlijeko i mješajte minutu dvije da se
rska zgusne. Maknite sa vatre i odmah dodajte natrganu čokoladu na kockice i mješajte da se
rastopi. Ohladite uz povremeno mješanje da se ne stvori korica.
5. Kad se krema ohladila pripremite želatinu po uputama. Izmiksajte vrhnje u šlag i
dodajte mu otopljenu želatinu i dobro izmješajte. U šlag dodajte i izmiksanu kremu od
čokolade te dobro izmiksajte.
6. Na pladanj na kojem ćete poslužiti tortu stavite prvu koru te oko nje montirajte obruć.
Kremu izlijte na biskvit i poravnajte. Na kremu stavite drugu koru i lagano pritisnite.
7. Zagrijte vrhnje za šlag , ali nesmije zakipiti. Maknite s vatre i dodajte natrganu
čokoladu i mješajte dok se čokolada potpuno ne otopi. Ostavite 5 minuta da se ohladi i
prelijte po biskvitu. Pospite krokantom ili čokoladnim mrvicama/listićima.
8. Tortu ostavite u hladnjaku da se stisne, najbolje preko noći. Prije serviranja lagano
zagrijanim nožem odvojite tortu od obruća i ukrasite obod torte po želji ili ga ostavite
takvog...
9. Evo može i ovako posipana krokantom ...
10.Ili čokoladnim listićima...
Posluživanje
Količina šečera ovisi o vrhnju za šlag... ako je to biljna zamjena za šlag onda je u kremi
dovoljno 3 žlice, ali ako koristite pravo slatko vrhnje koje je nezaslađeno morate povećati i
količinu šećera... Biskvit je jako sočan pa ga pažljivo prerežite. Ja sam koristila Dorininu
čokoladu fifty sa narančom... To je tamnija čokolada sa aromom naranče...
www.coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar