Ovaj zapečeni sir (ili Topeno sirenje kako ga mi u Makedoniji zovemo) idealno
ide uz pivo ili belo vino i lepo društvo.........
Sastojci 4 osobe
600 gr. feta sir
200 gr topivog sira (ja sam koristila
Edamer)
200 gr. pečenica (može i pršuta, svinjski
vrat, šunka, kulen)
200 gr. šampinjone
kečap
origano
Bešamel:
60 gr. margarin
3 kašike brašna
1/2 l. mlijeka
Priprema
1. Pripremite bešamel: rastopite margarin,dodajte brašno, pa promiješajtei propžite
brašno. Dodajte hladno mlijeko i miješajte dok se sos ne zgusne.
2. Feta sir narežite na ploške. Polovinu od sira poredajte u keramičku posudu. Prelijte sa
polovinu od bešamela.
3. Nad bešamela stavite šampinjone, pečenica, kečap,origano i listićem edamera.
4. Poredite preostali feta sir, prelijte ga sa ostatkom bešamela i poklopite sa listićem
edamer.
5. Stavite u hladnu pećnicu i onda uključite na 250°C. Pecite 30 minuta ili dok edamer ne
dobije rumenu boju.
6. Poslužite odma.
www.coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar