Jedno od retkih jela, koje sam kao dete mrzela i dugo, dugo ga nisam
pravila,dok davnih devedesetih godina ne odoh sa prijateljima u Chicago kod
njihovih rođaka. Dok nas je domaćin vodio u šetnju, domaćica je ostala kod
kuće da spremi ručak. Kad smo se vratili, ručak je bio na stolu i pored svog
ostalog jela bio je i restovan krompir. Ja uvek volim da probam jelo tako što
sipam malo pa i ako mi se ukus ne dopadne, pojedem jer nije mnogo....koje je
to bilo iznenađenje kad sam probala,oduševila sam se ukusom i od tada, uvek
pravim na taj način i nema onog ko ga ne voli.Moja deca se dave u njemu, jedu
ga sa prženim jajetom, sa mesom, bez mesa sa salatom......
Sastojci 4 osobe
1 kg krompira
2 veće glavice crnog luka
1 struk praziluka ( samo beli i svetlo
zeleni deo )
3 do 4 crvene paprike, roge
po ukusu začini; suvi začin, so, sveže
samleven biber, dimljena crvena
paprika
pola kašičice mlevene ljute paprike ili po ukusu
ulje ili mast za prženje
sitno iseckan peršun
Priprema
1. Izabrati krompire osrednje veličine, dobro ih oprati i izribati sa četkom za krompir,
staviti u šerpu, naliti sa vodom da su svi krompiri u vodi i dodati kašičicu soli. Kuvati ih
dok se ne skuvaju, pazite da im se ljuska ne raspuca,onda su nekako vodeni. Ocediti
vodu i ostaviti da se krompir ohladi samo toliko da možete da oljuštite ljusku.
2. Dok se krompir kuva u veći i širi tiganj sipati ulje i zagrejati na osrednjoj temperaturi (
umesto ulja, po želji se može koristiti i mast ), dodati sitno iseckan crni luk i pržiti ga
na tihoj temperaturi, da omekša, kad omekša dodati sitno iseckan praziluk i krupnije
sečenu crvenu papriku, ako volite možete dodati i 1 ljutu papriku, ali onda izostavite
mlevenu ljutu papriku sve to pržiti na osrednjoj, više nižoj temperaturi, dok povrće ne
omekša. U ispržen luk i papriku dodati začine po vašem ukusu, mlevenu dimljenu
crvenu papriku i sjediniti sa lukom.
3. Oljušten krompir seći na deblje šnite, dodati u ispržen luk i pržiti zajedno sa lukom
oko 5 minuta, ali morate stalno da mešate, da se ukusi sjedine. Pazite da vam krompir
ne zagori. Kad mešate krompir, gledajte da ga ne smrvite mnogo, da vam ostanu
komadići krompira.
4. Poslužiti toplo, posuto sa malo sitno iseckanog peršuna, kao prilog ili samostalno jelo
sa salatom po vašem izboru.
Restovan krompir na moj način
5. Prijatno!!!!
Posluživanje
Ja sam ga poslužila sa onion rings.
www.coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar