Sastojci
Tijesto:
4 jaja
10 dag šećera
1 vrećica vanilija šećera
sol
3 žlice vruće vode
7 dag brašna
5 dag gustina
Preljev:
16 žlica soka od naranče
Krema I:
1 vrećica preljeva za tortu - bijela za 2,5 dl
2 dag šećera
2 dl svježe iscijeÄ‘enog soka od naranče
2 vrhom pune žlice marmelade od naranče
Krema II:
7 listova želatine
25 dag mekanog svježeg sira
2 dl kiselog vrhnja
8 dag šećera
4 dl slatkog vrhnja 30 dag jaffa keksa
Glazura i ukrašavanje:
10 dag čokolade za kuhanje
80 ml slatkog vrhnja
2 dl slatkog vrhnja
1 vrećica vanilija šećera
1 učvršćivač za šlag
Dan prije napravite biskvit da bi se lakše rezao. Pećnicu zagrijati na 175 °C. Dno kalupa od torte (26 cm) obložiti papirom.
Biskvit: Žumanjke odvojiti od bjelanjaka. Žumanjke zajedno sa 7 dag šećera, malo soli, vanilija šećerom i vrućom vodom kremasto izraditi. Bjelanjke zajedno sa malo soli čvrsto izraditi. Dodati polako ostatak šećera (5 dag) neprestano mješajući. Brašno i gustin izmiješati. Dodati masi od jaja i kratko, bez grudica izmiješati. Tijesto istresti u kalup, izravnati i peći 30 – 35 minuta. Pečeno tijesto staviti na rešetku, ostaviti 1/2 sata da miruje, zatim nožem odvojiti od ruba. Obruč od kalupa i papir odvojiti, te ostaviti da se biskvit potpuno ohladi. Hladan biskvit zamotati u foliju i ostaviti do sutra. Sutradan biskvit po sredini prerezati. Jedan biskvit staviti na tanjur, poprskati sa 8 žlica soka od naranče i namazati kremom I.
Krema I: Preljev za tortu zajedno sa šećerom i sokom od naranče na štednjaku zakuhati, neprestano miješajući (2 – 3 minute). Skloniti sa štednjaka, malo ohladiti, zatim dodati marmeladu, dobro izmiješati i premazati donji biskvit. Na marmeladu staviti drugi biskvit, poprskati s 8 žlica soka od naranče, staviti oko torte obruč od kalupa i premazati 1/3 kreme II.
Krema II: Želatinu omekšati u hladnoj vodi. Svježi sir, kiselo vrhnje i šećer dobro izmiješati. 4 dl slatkog vrhnja čvrsto izraditi. Dodati kremi od sira i metlicom za snijeg izmiješati. 1/3 kreme premazati biskvit, posložiti jaffa kekse (čokoladna strana prema dolje) i premazati ostatkom kreme. Ostaviti u hladnjaku da se stegne. Oštrim nožem odvojiti od obruča i premazati glazurom, te ukrasiti sa šlagom i ostatkom jaffa keksa.
Glazura: Čokoladu i vrhnje na vatri omekšati.
Ukrašavanje: Slatko vrhnje, vanilija šećer i učvršćivač čvrsto izraditi. Staviti u špricu za kreme i kolač ukrasiti.
http://ljiljananieder.com
0 komentari:
Objavi komentar