Nekad je bio blagdan kada su se pripremali žličnjaci od snijega, mirisni na
limun i vaniliju. Katkad ih poslužite, a po želji ih možete obogatiti i novim
okusima, primjerice voćnim.
Sastojci
5-6 jaja
150 g šećera
1 žlica Pšeničnog oštrog brašna Podravka
1 l mlijeka
1 Vanilin šećer Dolcela
limunova korica
Priprema
1. Žumanca sa šećerom izmiješajte pjenasto i dodajte brašno. Bjelance istucite u čvrst
snijeg.
2. U mlijeko stavite vanilin šećer i ostavite da zakuha. Zatim mlijeko sklonite sa štednjaka
i stavljajte u njega žlicom snijeg od bjelanaca. Vratite posudu opet na vatru, ali samo
toliko da žličnjaci počnu kipjeti. Brzo ih okrenite na drugu stranu te ih nakon nekoliko
sekundi vratite i stavljajte u dublju zdjelu.
3. Ponovite postupak dok ne skuhate sve žličnjake. Izmiješanu smjesu od žumanaca
prelijte istim kipućim mlijekom, dobro promiješajte i vratite u posudu.
4. Kratko prokuhajte na umjerenoj temperaturi miješajući (3 do 5 minuta) dok se preljev
ne počne zgušnjavati.
Posluživanje
Na žličnjake nastružite malo limunove korice i prelijte ih vrućim preljevom.
Savjet
Kuhani žličnjaci od snijega trebaju udvostručiti volumen, a to ćete postići ako se držite
uputa, tj. snijeg ne smije kuhati jer će se smanjiti i postati žilav.
www.coolinarika.com
Ovo se u mom detinjstvu zvalo šnenokle i stvarno su divne. Ukusne, hranjive i brzo se pripremaju
OdgovoriIzbriši