Perfektan desert kada ste u stisci sa vremenom , jer bez velikog truda i
napora imacete kolac koji izgleda kao da ste proveli cijeli dan u kuhinji .
Inace kolac mozete naci pod raznim nazivima , a najcesci su Puding kolac , Magicni
kolac , Pametni kolac . U stvari cijela carolija je u kemiskoj reakciji koja se
odvija tokom pecenja gdje laksi sastojci ostaju na povrsini ,a tezi padaju na
dno . Tako da od jednog tijesta koje stavite u pecnicu dobijate kolac koji
izgleda kao da se sastoji od podloge , kremastog dijela i pjenastog gornjeg
sloja .
Ima raznih varijacija ovog kolaca od obicnog sa vanilijom , pa do
cokoladnog , sa karamelom , orasima , makom , bucom , gingerbread ... Na
vama je samo da se odlucite za okus koji volite . Moji vole vaniliju , ali nevole
okus jaja koji je jako izrazen u ovom kolacu , pa je time i moj izbor bio laksi .
Odlucila sam se za ovaj sa dodatkom voca , i nisam pogrijesila. Svima se
svidjela ova ukusna i savrsena kombinacija limuna i borovnica zbog cijih se
finih aroma jaja uopce ne osjecaju .
Sastojci
4 bjelanjka
2-3 kapi bijelog octa
4 zumanjka
150 g secera u prahu
120 g otopljenog maslaca
1 zlica vode
120 g brasna
500 ml mlijeka
1 vanilja
1 limun ( korica )
prstohvat soli
200 g borovnica
2 zlice brasna
Priprema
1. Posudu za pecenje dobro namazi maslacem i pospi brasnom . Borovnice pomijesaj sa
brasnom i rasporedi ih po dnu pripremljenog pekaca .Pecnicu ugrij na 160 stupnjeva .
Bjelanjke ulupaj u cvrstu pjenicu skupa sa octom i ostavi sa strane do upotrebe .
2. U posebnoj zdjeli miksaj zumanjke sa secerom dok ne pobijele , pa dodaj i umijesaj
topli maslac i vodu . Smjesi dodaj brasno , mlijeko , vaniliju , koricu i sol . Mijesaj samo
dok se poveze .
3. Na kraju smjesi dodaj pjenicu od bjelanjaka i to u tri navrata . Tijesto ce biti jako
rijetko sa pjenicom na povrsini . Ne brini tako treba biti .
4. . Preko borovnica u pekacu ulij pripremljeno tijesto .
5. Peci kolac 60 min dok lijepo ne porumeni po povrsini , provjeravajuci cackalicom dali je
gotov zadnjih 10-15 min . Cackalica treba biti skoro pa cista .
6. Peceni kolac izvadi iz peci i potpuno ohladi . Hladan stavi u hladnjak da se jos malo
prohladi i kremasti dio ucvrsti . Hladan kolac rezi na kocke i pospi lagano sa secerom u
prahu prije serviranja .
Izvor :http://www.coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar