Ayurvedski tekstovi preporučuju pijenje vode pohranjene u bakrenim posudama, jer se vjeruje da bakar ima antimikrobna, antioksidativna, anti-kancerogena i protuupalna svojstva. On je mineral esencijalan za naše tijelo, a medicinske su studije dokazale prednosti pijenja vode pohranjene u bakrenim vrčevima.
Prema studiji iz 2012-te godine, skladištenje kontaminirane vode u bakrenim loncima do 16 sati na sobnoj temperaturi, znatno smanjuje prisutnost štetnih mikroba, toliko da su istraživači zaključili da je bakar rješenje za pročišćavanje pitke vode od mikroba, posebno u zemljama u razvoju.
Drugo istraživanje je pokazalo da su bakrene površine u bolnici ubile 97% ICU bakterija koje mogu izazvati infekcije, što je rezultiralo u 40% smanjenja stope zaraze.
Sadhguru, indijski yogi, mistik, filantrop, rekao je, “Ako držite u bakrenoj posudi, najbolje preko noći ili najmanje četiri sata, voda od bakra poprima određene kvalitete koje su prvenstveno dobre za vašu jetru, ali za i vaše zdravlje i energiju općenito. “
Ayurveda tekstovi kazuju da voda pohranjena u bakrenim posudama ima sposobnost uravnotežiti sve tri doše u vašem tijelu (vata, kapha i pitta). Doša (dosha) je sanskrtska riječ koja znači ‘konstitucija uma i tijela’, a sve tri doše su prisutne u svakoj stanici, tkivu i organu – za kretanje, metabolizam i fluidnost – i ključne su komponente našeg života.
Koje su dobrobiti?
Pijenje čaše vode iz bakrene posude (na sobnoj temperaturi) ispire bubrege i probavni sustav.
Bakar je dobar tonik za jetru, slezenu i limfni sustav.
Pomaže u održavanju zdravlja probavnog sustava
Stimulira vaš mozak
Proizvodi melanin (pigmentacija oči, kosu i kožu) u našem tijelu
Pomaže u apsorpciji željeza u tijelu
Uništava štetne bakterije u vodi
Regulira rad štitne žlijezde
Ublažava bol uzrokovanu otečenim zglobovima kao u slučaju artritisa
Usporava starenje
Pomaže regulirati krvni tlak, otkucaje srca i snižava razinu kolesterola i triglicerida
Rane brže zacijeljuju
Potrebno je jednostavno vodu držati u bakrenom vrču preko noći i piti pozitivno nabijenu vodu rano ujutro ili 2-3 puta u jednom danu – to je više nego dovoljno da iskoristite prednosti takve vode. Vodu nemojte držati u frižideru. Redovito perite bakrenu posudu svježim limunom ili tijestom napravljenim od soli i tamarinda.
U ovo moderno doba, mi često odabiremo praktičnost ispred zdravijeg života – pitka voda u boci na primjer je ne samo štetna za okoliš, već i rizična za zdravlje.
Nemojte pretjerivati u ovoj praksi i uvijek je bolje izvršiti dodatna istraživanja prije nego što počnete s nečim novim.
Izvor :http://atma.hr
0 komentari:
Objavi komentar