… predivni u slanoj i u slatkoj varijanti, jednostavni, lisnati, mekani, ma umijesite još jedne kroasane :)
Sastojci
600 gr brašna glatkog
350 ml mlakog mlijeka
4 žlice ulja
1/2 praška za pecivo
1 vrećica suhog kvasca Digo (+ malo šećera za dizanje kvasca)
1 jaje
200 gr maslaca (ili margarina s aromom slatkog vrhnja – za premazivanje krugova tijesta)
2 malene žličice soli
Za premazivanje
1 jaje
malo soli
sezam za posipanje
Punjenje
slani sir, abc sirni namaz ili klasično šunka-sir… ili samo sir… ma što god želite!
Slatka varijanta (sastojci isti kao i za slanu samo bez soli + dolje navedeno)
1 ribana korica limuna
3 žlice šećera u prahu
1 vanilin šećer
1 žličica arome vanilije
malo soli
Priprema
Suhi kvasac, šećer i malo toplog mlijeka umutite i ostavite da se digne.
U zdjeli dobro izmiješajte brašno, prašak za pecivo i sol te dodajte dignuti kvasac, mlako mlijeko koje ste izmiješali s uljem i jaje. Umijesite glatko tijesto.
Kad ste umijesili tijesto, podijelite da ga na 8 loptica. Izvaljajte tijesto u krug promjera 15-20 cm i to tako da kad izvaljate prvi krug na njega poslažite tanko rezane kriške maslaca (ili margarina s okusom slatkog vrhnja) pa na njega složite sljedeći krug. Radite tako sve dok ne dođete do osmog kruga tijesta kojeg stavljate zadnjeg i na njega ne stavljate maslac.
Sad tako složeno tijesto dobro razvaljajte u krug do debljine ispod jednog centimentra. Prerežite prvo na 4 dijela, pa svaku četvrtinu još na 4 dijela ako želite veće kroasane ili na 6 dijelova ako želite manje kroasane.
Kroasane punite nadjevom koji želite, meni je omiljeni nadjev slani sir feta ili ABC sirni namaz. Punite od šireg dijela žličicom, pristisnite dobro da nadjev ne iziđe van tijekom pečenja i zarolajte u pužiće, odnosno, u formu kroasana. Složite na pleh na koji ste stavili papir za pečenje i pustite da se diže od 30 – 45 min.
Upalite pećnicu da se grije i u međuvremenu premažite kroasane smjesom od jednog jaja i soli te posipajte sezamom ili nekim drugim sjemenkama koje volite
Pecite na 200 stupnjeva jedno 20-25 minuta, odnosno dok kroasani ne poprime lijepu, zlatnu boju.
Izvor: www.coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar