četvrtak, 19. studenoga 2015.

Grasak pire




Stara ljubav ali na brzi i moderniji nacin. Baba i mama su ga pravile iskljucivo
od suvog graska i to onog zelenog, kuvao se dugo a posle pasirao kroz
najsitniju cediljku za supu da ne bi nijedna ljuskica slucajno prosla. Pre 15-tak
godina u nekoj engleskoj kulinarskoj emisiji videla sam kako ga je jedna
gospodja napravila u blenderu i to od smrznutog svezeg graska, recept sam
malo prilagodila starom nacinu pripreme i rezultatom sam toliko zadovoljna
da sam mozda samo par puta za sve te godine napravila grasak pire od suvog
graska. Od kad su se pojavili stapni mikseri za pravljenje ovog pirea potrebno
mi je 20-25 minuta. Pripremiti ga je vrlo jednostavno, jako je ukusan a koliko
je zdrav ne treba ni da pisem.



 20min Jednostavno
Sastojci 3 osobe
500 gr smrznutog ili svezeg graska
1 sup.kasika maslaca (ili 2 sup.kasike ulja)
3-4 cena belog luka
so po ukusu

Priprema
1. Staviti grasak da se kuva u malo vode (da predje 1 prst preko graska) kad provri dodati
soli i jedan veci cen belog luka isecen na par delova. Kad je grasak skuvan (oko 15-20
minuta) procediti ga i ostaviti oko 150 ml vode u kojoj se kuvao da bi mogli razrediti
pire na zeljenu gustinu. U procedjen grasak odmah dodajte 100 ml vode u kojoj se
kuvao i stapnim mikserom ga usitnite toliko da se ljuskice ne mogu osetiti a po potrebi
dodajte jos vode.

2. Zagrejte maslac ili ulje, dodajte sitno seckani beli luk (najbolje protisnut kroz cediljku)
odmah za njim dodajte pire od graska, mesajte par minuta i dosolite po ukusu. Kolicinu
belog luka prilagodite svom ukusu ali sto se on vise oseti to je grasak ukusniji ali
nemojte ni preterati.

3. Grasak pire spremljen na ovaj nacin se odlicno slaze sa dobro zacinjenim mesom,
fasiranim sniclama i verujte mi uzivacete u svakom zalogaju.



www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar