nedjelja, 22. studenoga 2015.

TURŠIJA




Ovo je recept koji se u našoj porodici nasledjuje, deli, i svi koji su probali su
zadovoljni :) Ovako spremljena turšija, ako je ne pojedete, može stajati do
naredne sezone :)




Sastojci
2 kg šiljatih zelenih paprika
2 kg zelenog paradajza
2 kg krastavčića
2 kg karfiola
1 kg šargarepe
po želji crni luk, kupus

Tečnost za turšiju :
1 l prokuvane vode
9 l hladne vode
300 g soli
200 g šećera
2 l 9 % alkoholnog sirćeta
1 kesica bibera u zrnu
2 kesice vinobrana
2 kesice konzervansa

Priprema
1. Povrće dobro oprati, šargarepu očistiti i iseći na 4 dela po dužini. Papriku i paradajz
malo viljuškom probušiti da se bolje ukiseli. Karfiol iskidati na cvetiće, luk oljuštiti a
kupus očistiti od spoljašnjih listova i iseće na četvrtinu.
2. 1 l vode prokuvati sa šećerom, solju i biberom. U toplu tečnost staviti sirće, konzervans,
vinobran i sve to sjediti sa hladnom nekuvanom vodom.
3. Povrće složiti u koficu ili tegle, preliti tečnošću, zatvoriti i ostaviti na tamnom, hladnom
i promajnom mestu.
4. Po želji možete povećati količinu šećera da bude koliko i soli, tada će turšija biti blaga i
posebnog ukusa.... Sirće dodati prvo litar, a onaj drugi dodavati polako, probati ukus i
stati kad smatrate da je vama dovoljno kiselo...Ne utrošim sve sirće, turšija se neće
pokvariti, a bude prijatno kise4lkasta :)
Posluživanje
Nakon 21 dana turšiju možete jesti :) Ja pravim pola mere i za nas 3 je to sasvim dovoljno
do sledeće sezone.



www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar