subota, 21. studenoga 2015.

Domaći munchmallow




Sastojci
450g brašno
2 žlice kakkao
prstohvat soli
100g šećera
3/4 žličice pp
na vrh noža soda bikarbona isto tako i cimeta
220 g margarina ili maslaca
3 jaja

PJENA
120 ml vode
4 žlice svijetlog sirupa ili meda
320 g šećera
10 g želatine u prahu
4 žlice hladne vode
4 bjelanjka
1/2 žlice aroma vanilije

GLAZURA
300 g mliječne čokolade
9 žlica ulja

Priprema
1. Sipati na vagu kakao pa dodati brašno da težina bude 450 g. Dodati redom ostale suve
sastojke, a zatim i isjeckan margarin. Gnječiti prstima dok se margarin ne poveže sa
ostalim sastojcima ili izmiksati mikserom najmanjom brzinom. Dodati jaja pa zamjesiti
tijesto. Tijesto spakovati u najlon vrećicu i ostaviti u hladnjaku najmanje sat, a njduže
3 dana.
2. radnu površinu obilno posuti brašnom pa istresti tijesto. tijesto razvaljati što tanje jer
će keksići prilikom pečenja narasti.
3. Isjeći malim okruglim kalupom keksiće i slagati ih u pleh obložen papirom za pečenje.
Ostatke premjesiti i ponavljati postupak sve dok ima tijesta.
4. Peći na 190 stupnjeva desetak minuta. Ostaviti kekse da se ohlade na sobnoj
temperatuti.
5. Pjena Želatinu namočiti s 4 žl hladne vode. Pomješati vodu, šećer i med i staviti da
prokuha, smanjiti temperaturu i pustiti neka kuha 5 minuta. Skinuti s vatre i umješati
nabubrenu želatinu.
6. Umutiti čvrstu pjenu od bjelanjaka, pa uz neprestano miksanje polako dodavati sirup.
Na kraju dodati aromu vanilije i mutiti dok ne dobije gustinu šlaga.
www.coolinarika.com
Domaći munchmallow
7. Sipati dobijenu pjenu u vrećicu za ukrašavanje torti sa zvjezdastim nastavkom i filovati
kekse. Najbolje je špricu staviti na sredinu keksa i istiskati, a pjena će se širiti u krug.
8. Ostaviti na sobnoj temperaturi najmanje 2 sata da se osuše.
9. Glazura Na laganoj vatri otopiti čokoladu i ulje. Ja upotrebljavam gotovu glazuru, jer je
jednostavnija za upotrebu. Obična se mora po nekoliko puta podgrijavati da bi ostala
tekuća. Ja više volim tamnu glazuru, a vama odvolje.
10.Tortice složiti na žicu pa prelivati čokoladom ili jednostavno ih umakati u glazuru i
odlagati na masni papir. Gotove kolače ostaviti na sobnoj temperaturi dok se glazura
stegne. uživajte.



Izvor: http://www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar